Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder bestaat uit 3 onderdelen:

  • een harsfles, 
  • een zoutreservoir 
  • een stuurkop. 

Elke waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling bevat deze 3 componenten, zo ook de Delta waterontharders.

De werking gaat als volgt:

Het leidingwater stroomt door de harsfles waar de harskorrels de kalkdeeltjes vasthouden. Vervolgens is het water reeds zacht en bevat het geen kalk meer. 

Na een bepaalde hoeveelheid water en afhankelijk van de hardheid van dat water, zijn de harsen verzadigd met kalk. De harskorrels kunnen geen kalk meer opnemen en dienen gereinigd te worden. Dit noemt men doorgaans een regeneratie of een spoeling. 

De harsen reinigen gebeurt met pekelwater, een oplossing van zout en water. Dit pekelwater wordt aangezogen uit het zoutreservoir en gaat na de regeneratie naar de riolering. Na de regeneratie beschikt de ontharder opnieuw over zijn volledige capaciteit om het leidingwater te ontharden.

Let op, bij een duplex-onhtharder (2 harsflessen) levert de tweede harsfles zacht water tijdens de regeneratie van de andere harsfles. Indien er maar 1 harsfles is (simplex) beschikt men over hard water tijdens de regeneratie. Dit is zo voor alle merken van waterontharders.

Het verschil tussen een traditionele en een hydraulische waterontharder?

Traditionele waterontharders:

Elektrische werking.
De ontharder wordt aangestuurd door een elektrische motor en een elektrische klok. De klok bepaalt wanneer de ontharder gaat spoelen. Dit is op een vast tijdstip, meestal 's nachts. Soms is de capaciteit van de ontharder nog niet helemaal benut en spoelt hij te vroeg. Soms is de capaciteit van de ontharder al lang op en spoelt hij te laat.

Let op!
Er bestaan tientallen merken traditionele waterontharders. Deze zijn meestal opgebouwd uit dezelfde harstanks en dezelfde stuurkoppen. Zowel de harstanks als de stuurkoppen worden gefabriceerd door slechts enkele fabrikanten.

Deze worden dan in verschillende behuizingen verkocht onder verschillende merknamen maar binnenin zijn ze in sé allemaal hetzelfde.

Je herkent ze aan:

  • Blauwe of beige harstank
  • Elektrische stuurkop met display
  • Een stekker!

Hydraulische waterontharders:

Hydraulische werking.
De ontharder wordt aangestuurd door een waterteller die bepaalt na welk volume water de harsen dienen gespoeld te worden. Er is geen elektriciteit nodig. De ontharder spoelt direct als de volledige capaciteit bereikt wordt. 

Kies voor innovatie, kies voor een hydraulische ontharder!