|

Waterontharder: kiest u voor ionenuitwisseling of omgekeerde osmose?

waterontharder kiest u voor ionenuitwisseling of omgekeerde osmose

Waterontharders op basis van ionenuitwisseling

Hard water bevat kalk onder de vorm van calcium- en magnesiumionen. Bij waterontharders die werken met ionenuitwisseling, worden die uitgewisseld voor natriumionen. Dit proces vindt plaats in een reservoir met speciale harsen (de harsfles): het harde water stroom door de harsen, de ionen worden uitgewisseld en het resultaat is zacht water, zonder (of met minder) calcium en magnesium.

Na verloop van tijd raken de harsen evenwel verzadigd en kunnen ze geen kalk meer opnemen. Op dat moment moeten ze regenereren. Dat betekent dat ze gespoeld moeten worden met pekelwater, een mengsel van zout en water. Na deze fase, die ongeveer een kwartier duurt, zijn de harsen opnieuw klaar om water te ontharden. Bij het regenereren ontstaat er afvalwater, dat via de riool wordt afgevoerd.

Waterontharders op basis van omgekeerde osmose

Bij toestellen die omgekeerde osmose toepassen, wordt het leidingwater door een halfdoorlatend (semipermeabel) membraam geleid. Halfdoorlatend betekent dat het membraam kleine gaatjes heeft, waar de watermoleculen door kunnen, maar het merendeel van de andere deeltjes, zoals zouten en mineralen (maar ook virussen en bacteriën) niet. Het resultaat van dit proces is zeer zuiver water.

Waterontharders met omgekeerde osmose worden soms gebruikt in de horeca voor professionele vaatwasapparaten, omdat erg zuiver water de glazen mooi laat blinken. Daarnaast vindt u dit type waterontharder terug in laboratoriaen industriële omgevingen, waar zeer zuiver, kalk- en bacterievrij water gewenst is.

Welk type kiezen?

Voor huishoudelijk gebruik is de keuze tussen beide soorten waterontharders eigenlijk vanzelfsprekend: een toestel dat werkt met ionenuitwisselingis de meest efficiënte en veilige manier om water te ontharden.

Een waterontharder op basis van omgekeerde osmose is behoorlijk duur en vraagt meer onderhoud dan ontharders op basis van ionisatie. Bovendien ligt het waterdebiet een stuk lager, waardoor er buffertanks nodig zijn om op piekmomenten de grote vraag naar onthard water op te vangen.

Wenst u meer informatie over de verschillende soorten waterontharders? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.