Waarom u uw boiler moet laten onderhouden voor de herfst

waarom u uw boiler moet laten onderhouden voor de herfst

Wellicht verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel. Wist u al dat u, afhankelijk van het type brandstof dat u gebruikt, verschillende verplichtingen hebt rond onderhoud? En dat het nu het ideale moment is om uw boiler te laten nakijken?

Overzicht van de verplichtingen

De overheid zet steeds meer in op veiligheid en milieu. Voor verwarmingstoestellen die op de centrale verwarming aangesloten zijn, betekent dit dat u verplicht bent om uw toestel te laten keuren voor de eerste ingebruikname, en dat u daarnaast een periodiek onderhoud (jaarlijks of tweejaarlijks) en een verwarmingsaudit moet laten uitvoeren door een erkende technicus of een geschoolde vakman.

Wat gebeurt er tijdens een onderhoud?

Bij het onderhoud zorgt de technicus er onder meer voor dat uw ketel zuinig afgesteld wordt en controleert hij het risico op CO-vergiftiging. Daarnaast gaat hij volgende zaken na:

  • Werkt de warmteweerstand correct?
  • Werkt de boilerruimte naar behoren en is er kalkvorming?
  • In welke staat zijn de leidingen en is er kalkvorming?
  • Werken alle elektrische onderdelen correct?

Op die manier bent u er zeker van dat defecten tijdig opgespoord worden, waardoor eventuele schade meestal binnen de perken blijft.

Waarom in de zomer?

De lente en de zomer zijn meestal een rustige periode voor technici. Als u bovendien bedenkt dat een defect meestal optreedt wanneer een boiler harder moet werken – bijvoorbeeld in de herfst, omdat de verwarming opnieuw wordt ingeschakeld – is een preventief onderhoud geen overbodige luxe.

Gevolgen van kalk in de boiler

Het vaakst voorkomende probleem voor boilers is kalkvorming. Niet alleen verhoogt uw energieverbruik doordat de kalk een isolerend laagje rond het verwarmingselement vormt en de boiler harder moet werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen, kalkaanslag wordt ook zichtbaar op uw kranen en douchekop. Bovendien kan kalk leiden tot verstoppingen en verroesting van leidingen, met heel wat schade en lekken tot gevolg.

Boiler ontkalken of voorkomen?

U hoeft er dus niet aan te twijfelen: kalk aanpakken is een must! U heeft de keuze tussen fosfaat toevoegen, ontkalken met zuur … of alle schade voorkomen door een waterontharder te installeren.

Benieuwd welke waterontharder het beste past bij uw verwarmingsinstallatie? Neem gerust contact op!