Uw waterverbruik berekenen: zo maakt u een realistische inschatting

11 okt. 2021 Uw waterverbruik berekenen: zo maakt u een realistische inschatting

Water is schaars en dus is het goed om ons bewust te zijn van ons eigen verbruik. Ontdek hoe u makkelijk uw waterverbruik berekent.

Water is een schaars goed, waar we het best spaarzaam mee omspringen. Een te hoog waterverbruik brengt bovendien onnodige kosten met zich mee. Het is dus goed om ons bewust te zijn van ons eigen verbruik. Ontdek hoe u makkelijk uw waterverbruik berekent.

Het gemiddeld jaarlijks waterverbruik

Als u uw waterverbruik niet echt in de gaten houdt, kan de jaarlijkse afrekening van uw watermaatschappij een erg onaangename verrassing zijn. Sommige activiteiten verbruiken namelijk heel wat liters water. Denk maar aan:

· een bad nemen: 120 tot 150 liter per keer

· douchen: 20 tot 60 liter per keer

· het toilet doorspoelen: 3 tot 9 liter per keer

· de wasmachine laten draaien: 60 liter per wasbeurt

· afwassen: 8 liter per keer

Volgens watercommunale Farys verbruikt een alleenwonende persoon zo gemiddeld 48 m³of 48.000 liter water per jaar. Voor gezinnen hangt het gemiddelde jaarlijks verbruik af van het aantal gezinsleden:

· 2 personen: 75 m³

· 3 personen: 104 m³

· 4 personen: 127 m³

· 5 personen: 154 m³

Uw waterverbruik berekenen

Wilt u uw waterverbruik graag nauwkeuriger inschatten? Gebruik dan de handige waterverbruiksimulator van La société wallonne des eaux (de simulator is in het Nederlands). Voor een realistische raming volstaat het om enkele eenvoudige vragen over uw verbruiksgedrag te beantwoorden.

Als u bovendien weet dat leidingwater in Vlaanderen vandaag gemiddeld 5,16 euro per m³ kost, kunt u makkelijk berekenen hoeveel u jaarlijks voor uw waterverbruik betaalt.

Het waterverbruik van een waterontharder

Misschien vraagt u zich af of de installatie van een waterontharder uw jaarlijks waterverbruik sterk beïnvloedt of niet. Waterontharders die gebruikmaken van harsen, moeten namelijk spoelen wanneer die verzadigd raken. Gelukkig hoeft u zich met de waterontharders van Delta geen zorgen te maken. Om één harsfles van Delta te spoelen volstaat 18 liter water, wat bijzonder weinig is in vergelijking met andere merken. Bovendien spoelen onze toestellen enkel als de harsen volledig verzadigd zijn. Laat het waterverbruik u dus zeker niet tegenhouden om een waterontharder te installeren.

"4 aandachtspunten bij de renovatie van een badkamer"

25-10-2021

Lees verder ...

"Waterontharder installeren? Ontdek de voordelen van een erkend installateur"

30-09-2021

Lees verder ...