Moet u zacht water gebruiken voor uw centrale verwarming?

moet u zacht water gebruiken voor uw centrale verwarming

Vandaag is centrale verwarming een evidentie. Hoewel er tal van verschillende systemen bestaan – denk maar aan ketels op stookolie, aardgas, pellets of elektriciteit – hebben ze veel met elkaar gemeen. In de meeste gevallen gaat het namelijk om een gesloten buizencircuit gevuld met water dat verwarmd wordt. En dan rijst de vraag of dat het best ‘gewoon’ of zacht leidingwater is. Het antwoord komt u te weten in dit artikel.

Het gevaar van hard water

‘Gewoon’ leidingwater betekent in de meeste gevallen hard leidingwater. Dat wil zeggen dat dit water rijk is aan calcium en magnesium, wat in zowat alle regio’s in België het geval is. Wanneer zulk hard water verwarmd wordt of in contact komt met de lucht, veroorzaakt dit kalkafzetting. Dat is niet alleen nefast voor uw kranen en douchewanden, maar ook voor de buizen waar dit harde water doorheen loopt. Na verloop van tijd kunnen die geheel of gedeeltelijk verstopt raken, wat een vlotte doorstroming van het water verhindert. Het gevolg is een minder goede werking van uw centrale verwarming. Bovendien kan er zich rond het verwarmingselement van uw cv-installatie kalk afzetten. Zeker in gebieden met erg hard water kan het rendement dan snel dalen.

Een beter rendement van uw centrale verwarming

De oplossing voor dit probleem is vrij eenvoudig. Door een waterontharder te installeren en uw circuit te vullen met zacht water, beschermt u het verwarmingselement en de buizen van uw cv-installatie, zodat deze optimaal blijft werken. De cv-ketel behoudt zijn rendement, de diameter van de leidingen vernauwt niet en de verwarmingselementen (uw radiatoren of vloerverwarming) behouden hun maximale capaciteit.

Wat met de pH-waarde van het water?

Sommige fabrikanten van cv-ketels adviseren om geen water met een wisselende pH-waarde te gebruiken, omdat dit nefast is voor bepaalde types warmtewisselaars. Dat betekent evenwel niet dat onthard water uit den boze is. Door water correct te ontharden, verandert de pH-waarde (zuurtegraad) namelijk niet. Alleen water dat volledig onthard is, heeft de neiging om zuur te worden. Om dat te vermijden, stelt u het best een kleine resthardheid in. Opgelet: raadpleeg altijd de handleiding van uw verwarmingsinstallatie voor de correcte richtlijnen. Ook uw sanitair installateur kan u altijd deskundig advies geven.