Maakt een waterontharder veel lawaai?

5 jan. 2022 Maakt een waterontharder veel lawaai?

Natuurlijk wilt u graag genieten van de vele voordelen van zacht water, maar u bent ook op uw rust gesteld. Logisch dus dat u graag wilt weten of een huishoudelijke waterontharder veel lawaai maakt. Het antwoord leest u in dit artikel.

Geen lawaai tijdens de gewone werking

U hoeft zich geen zorgen te maken: een hydraulische waterontharder werkt volkomen geruisloos. Het water wordt onthard via een fysisch proces (ionenuitwisseling) waar geen bewegende onderdelen aan te pas komen. Alles speelt zich af in de harsfles, een reservoir met speciale harsen. Het harde water stroom door de harsen, waar de ionen worden uitgewisseld en het resultaat is zacht water, zonder (of met minder) opgelost calcium en magnesium.

En tijdens de regeneratie?

Na verloop van tijd raken de harsen evenwel verzadigd, waardoor ze geen kalk meer kunnen opnemen. Op dat moment moeten ze regenereren (schoongespoeld worden met zout water), wat wel enig geluid maakt. Dat gebeurt weliswaar enkel wanneer de onthardingscapaciteit volledig bereikt is. Hoe vaak regenereren precies nodig is, hangt af van het waterverbruik en de hardheid van het water. Maar ook bij het regenereren blijft het geluid erg beperkt: je hoort enkel het stromen van het pekelwater. Bovendien duurt dit hele proces maar vijftien minuten.

Het geluid van uw waterontharder beperken

Om de geluidsoverlast door uw waterontharder tot een absoluut minimum te beperken, laat u die het best installeren in een afgesloten ruimte, zoals de kelder of de garage. Meestal is dat sowieso het geval, want in de regel komt een waterontharder kort na de waterteller en voor de eerste vertakkingen van uw waterleiding. Handig: de waterontharders van Delta zijn zo compact dat u ze bijvoorbeeld ook in een kruipruimte kunt installeren.

Hebt u vragen over het geluid dat de waterontharders van Delta maken? Of wilt u meer informatie over onze toestellen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

"Een waterfilter voor uw kraan: aanrader of niet?"

19-01-2022

Lees verder ...

"Hoe moet u een waterfilter schoonmaken? (En waarop moet u letten?)"

22-12-2021

Lees verder ...