Is zacht water ‘agressief’? En wat betekent dat dan precies?

26nov.2020Is zacht water ‘agressief’? En wat betekent dat dan precies?

Zacht water heeft tal van voordelen. Toch wijzen sommigen ook op een negatief effect van waterontharding: zo zou zacht water agressief zijn. Maar wat betekent dat concreet? En klopt die bewering eigenlijk wel? U komt het te weten in dit artikel.

Agressief vs. corrosief

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: onthard water is inderdaad agressief, maar dat is op zich helemaal geen probleem. Zeggen dat water ‘agressief’ is, klinkt nogal gevaarlijk, maar het betekent louter dat het water kalk kan oplossen en opnemen uit de omgeving.

Agressief is dus niet hetzelfde als ‘corrosief’. Corrosief water heeft de eigenschap om metaal (zoals het koper uit waterleidingen) op te lossen en zo schade aan te richten. Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling benadrukt echter dat water dat onthard werd via ionenuitwisseling, helemaal niet corrosief is en dus geen schade toebrengt aan de waterleiding.

Als u een waterontharder van Delta in huis haalt, dan kunt u dus op uw beide oren slapen. Het onthard water dat u daarmee produceert, is compleet onschadelijk voor uw leidingen.

Natuurlijk zacht water: mogelijk wél corrosief

Water kan dus agressief zijn, zonder corrosief te zijn, en omgekeerd. Maar waar komt dan het misverstand vandaan dat zacht water schadelijk is voor uw leidingen? Wel, het ene ‘zachte water’ is het andere niet. Leidingwater dat via ionenuitwisseling wordt onthard, heeft een totaal andere samenstelling dan water dat van nature zacht is. Het verliest zijn calcium- en magnesiumionen, maar blijft verder chemisch ongewijzigd. De zuurtegraad en de hoeveelheid opgeloste zuurstof veranderen niet ten opzichte van niet-onthard leidingwater. Kortom, onthard leidingwater is compleet onschadelijk.

Natuurlijk zacht water daarentegen kan wél corrosief zijn, al is dat niet altijd het geval. Water dat van nature zacht is, kan op het gebied van pH, het zuurstofgehalte, het gehalte vrije opgeloste CO2, etc. sterk verschillen van onthard water. Afhankelijk van deze parameters kan natuurlijk zacht water al dan niet schadelijk zijn voor metalen leidingen.

Wilt u graag meer informatie over het ontharden van leidingwater? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

"Wanneer hebt u een waterontharder nodig? 4 signalen"

05-12-2020

Lees verder ...

"Is regenwater zuiveren de toekomst?"

21-11-2020

Lees verder ...