|

Drie verrassende weetjes over kalk

drie verrassende weetjes over kalk

We weten het, in uw badkamer of uw waterkoker ziet u liever geen kalk opduiken, maar kalk heeft ook heel wat andere, verrassend positieve eigenschappen. Benieuwd? Lees snel verder!

1. Kalk is van levensbelang voor heel wat planten

Als u groene vingers hebt, weet wellicht dat u uw gazon in topvorm houdt door het te bekalken. Maar ook onder meer buxus, lavendel en tijm gedijen het best in een kalkrijke bodem. Dat komt doordat kalk de zuurtegraad van de bodem neutraliseert. En omdat de bodem van nature verzuurt, is bekalken meestal geen overbodige luxe. Bovendien maakt kalk de bodem luchtiger en makkelijker te bewerken. Betekent dat nu dat u uw planten moet begieten met hard water? Helemaal niet. Beter gebruikt u een aangepast tuinproduct en regenwater. Goed om weten: er zijn ook planten – bosbes, den, gagel, … – die net wel van een zure bodem houden. U grondig informeren is dus de boodschap!

2. Kalk als onderdeel van een gezond dieet

Kalk, of beter calcium, is een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en tanden. Toch is dat geen reden om hard water te drinken. Niet alleen is de hoeveelheid calcium in hard water verwaarloosbaar, er zijn ook heel wat voedingswaren waaruit u voldoende kalk kunt halen, zoals melk, kaas, vette vis, broccoli, boerenkool, abrikozen, tofu, noten en specerijen. Om u optimaal tegen een calciumtekort te wapenen, moet u voldoende vitamine D binnenkrijgen en vermijdt u het best alcohol, cafeïne en zout. Die stoffen hebben immers de neiging om te binden met kalk waardoor die afgevoerd wordt via uw urine.

3. Honden houden niet van (te veel) kalk, kippen wél

Om uw trouwe viervoeter gezond te houden, is aangepaste voeding belangrijk. Zo hebben puppy’s vrij veel calcium nodig om hun botten te helpen ontwikkelen. Maar te veel kalk veroorzaakt allerlei skeletproblemen en gewrichtsvergroeiingen. Bij calcium uit natuurlijke voedingsbronnen – rauw vlees, botten en groenten – wordt het overschot aan kalk vanzelf afgevoerd. Bij supplementen gebeurt dat eveneens, maar daar bindt de kalk zich aan andere mineralen – fosfor, ijzer, koper, zink, jodium, magnesium, … – waardoor honden daarvan een tekort kunnen krijgen. Ook kippen kunnen vaak wat extra kalk gebruiken, zeker wanneer ze zogenaamde windeieren leggen. Opnieuw zijn natuurlijke voedingsbronnen de beste keuze. U kunt dan ook de eierschaal in stukjes aan uw kippen voeren.