De geschiedenis van de waterontharder

de geschiedenis van de waterontharder

Wist u dat mensen zich al meer dan 100 jaar bezighouden met water ontharden? In dit artikel leest u hoe de technologie zich tot op de dag van vandaag ontwikkelde en steeds innovatiever werd. Duik mee in de geschiedenis van de waterontharder.

Waterontharders: in den beginne

In 1850 ontdekken wetenschappers dat water mineralen zoals calcium en magnesium bevat. Begin 20e eeuw worden verschillende methodes ontwikkeld om water voor de voedings- en textielindustrie zacht te maken. Ook de farmaceutische en foto-industrie zetten al snel waterontharders in. Het apparaat dat men gebruikt, wordt de ionenwisselaar genoemd. Om de kalk uit het water te halen, wordt het water door een mengsel gestuurd waarmee de kalkdeeltjes beter kunnen binden. In het begin gebeurt dit met een erg duur zeolietmengsel.

Ontwikkeling van de waterontharder met hars

Vanaf 1924 moet zeoliet plaats ruimen voor synthetische hars. Hierdoor komt de technologie in een heuse stroomversnelling terecht. Er ontstaan steeds meer waterontharders en de prijzen gaan omlaag, waardoor particulieren er nu ook een kunnen aanschaffen.

Het principe blijft hetzelfde: het water gaat door de hars, waarin de kalk blijft kleven. Eens de hars verzadigd is, wordt deze gespoeld met een zoutoplossing die de kalkdeeltjes aan de hars onttrekt. Deze technologie evolueert steeds verder, totdat er bijvoorbeeld van manueel spoelen geen sprake meer is.

De échte innovatie: hydraulisch ontharden.

De traditionele waterontharders werken momenteel nog met een elektrische motor en elektrische klok. Hierdoor gebeurt de spoeling op vaste tijdstippen, zelfs wanneer de capaciteit van de ontharder nog niet volledig op is, of pas uren nadat de capaciteit op is.

Begin jaren 2000 komen de eerste hydraulische ontharders op de markt. Deze zijn heel wat compacter en werken met een waterteller en alleen wanneer de maximale hoeveelheid water onthard is, wordt er gespoeld. Hierdoor is er minder spoelwater en minder zout nodig. Omdat deze variant niet op elektriciteit werkt, wordt de werking ervan nooit onderbroken door stroompannes. Kortom, niets dan voordelen. De Hydro@Home werken op deze manier en gebruiken bovendien fijnere harskorrels, die de capaciteit van hun waterontharders aanzienlijk vergroten.